Από τα 19 καναντέρ μόλις τα 11 είναι αξιόμαχα!!! Γερασμένα τα «φτερά» της Πυροσβεστικής

Οριακή χαρακτηρίζεται εν μέσω «καυτής» αντιπυρικής περιόδου η κατάσταση του εναέριου στόλου της Πυροσβεστικής με τους πιλότους να δίνουν την ψυχή τους με υπέργηρα αεροσκάφη που εξαντλούν μέρα με τη μέρα τις δυνατότητές τους.
Έγγραφο που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» με τις «ετοιμότητες αεροσκαφών» αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την πραγματικότητα: Από τα 19 καναντέρ που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα μόλις τα 11 βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι από τα 11 ετοιμοπόλεμα τα εφτά έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια επιχειρήσεων και θεωρούνται από τους αρμόδιους αξιωματικούς εντελώς γερασμένα.

…………

Λόγω της ηλικίας τους δεν μπορούν να πετάξουν όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα να γίνεται πολλές φορές μεταστάθμευσή τους για να επιχειρήσουν σε τόπους με χαμηλότερη θερμοκρασία.

Όπως αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο του Π.Σ. με ημερομηνία 24 Ιουλίου 2015, οχτώ καναντέρ βρίσκονται παροπλισμένα διότι: Ενα έχει βλάβη στις μανέτες ισχύος (λεβγιέδες), ένα έχει βλάβη στον κινητήρα, ένα έχει βλάβη στην οθόνη του πιλότου, ένα δεν έχει κάνει αλλαγή ανταλλακτικών, τρία βρίσκονται σε στάδιο συντήρησης και ένα βρίσκεται σε στάδιο επιθεώρησης βλαβών. Από τα 11 που είναι εν ενεργεία τα τέσσερα έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν έδρα διότι δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ανώτατοι αξιωματικοί του Π.Σ. κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι εάν μέσα στον Αύγουστο εκδηλωθούν δύο ταυτόχρονες μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα, όπως συνέβη στη Νεάπολη Λακωνίας και στον Υμηττό, δεν θα υπάρχει δυνατότητα επαρκούς αντιμετώπισής τους.

«Φέτος τα εναέρια μέσα είναι πιο επιβαρυμένα γιατί έχουν στην πλάτη τους ακόμα ένα χρόνο επιχειρήσεων σε σχέση με πέρυσι. Το πρόβλημα αυτό έρχεται να συμπληρωθεί από το γεγονός ότι και τα υπόλοιπα μέσα πυρόσβεσης έχουν στην πλάτη τους ακόμα ένα χρόνο καταπόνησης. Ας ελπίσουμε να μην έχουμε ταυτόχρονες φωτιές υψηλής έντασης. Γιατί εάν, για παράδειγμα, έχουμε μία μεγάλη πυρκαγιά σε ένα νησί και ταυτόχρονα μία άλλη στη Μακεδονία ή στην Πελοπόννησο, τότε η κατάσταση θα είναι τραγική. Τα εναέρια μέσα δεν νομίζω ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν παρότι οι πιλότοι δίνουν την ψυχή τους και φέτος», λέει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών της Π.Υ. κ. Γιάννης Σταμούλης.

Προσθέτει δε ότι «οι αεροπόροι μας δίνουν μάχη καθημερινά, καθώς τα μέτωπα είναι πολλά αλλά δεν τα μαθαίνει ο κόσμος γιατί χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής δεν κρατάνε περισσότερο από μία ημέρα. Πρόκειται για επαγγελματίες που δεν αφήνουν πίσω τα συστήματα ασφαλείας και όταν έχουν δύο ενδείξεις κινδύνου κατεβάζουν τα αεροσκάφη. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θρηνούμε θύματα».

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, έχουν καταστραφεί τρία καναντέρ, εκ των οποίων το τελευταίο έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Φαρακλό Λακωνίας στο πρόσφατο μέτωπο στη Νεάπολη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

EΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s