Έμαθαν ότι γ…. πλάκωσαν και τα Τίρανα…

Την αδυναμία της Ελλάδας, λόγω της οικονομικής κρίσης και του Μεταναστευτικού, σπεύδουν τώρα να εκμεταλλευτούν και τα Τίρανα υιοθετώντας τη σκληρή ατζέντα έναντι της Αθήνας και της ελληνικής μειονότητας.
bh-simaia
Παρά τους τεμενάδες προς τον ελληνομαθή υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπουσάτι (ο οποίος υπήρξε και εκπρόσωπος του Open Society του Τζ. Σόρος στην Αλβανία), η Αλβανία κάθε άλλο πάρα δείχνει διάθεση συμβιβασμού ώστε να λυθούν οι χρονίζουσες διαφορές στις διμερείς σχέσεις.
Τα Τίρανα, όπως επιβεβαιώθηκε και σε ομιλία του κ. Μπουσάτι στην Αλβανική Βουλή πριν από μία εβδομάδα, θέτουν ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε συζήτηση για σοβαρά ζητήματα, όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, την άρση του εμπολέμου με νόμο και με τρόπο που, όπως ο ίδιος υποστήριξε, θα οδηγήσει σε λύση και στο θέμα των Τσάμηδων και στο ζήτημα των διεκδικήσεων για την επιστροφή «αλβανικών περιουσιών». Ταυτόχρονα η αλβανική πλευρά, η οποία έχει στοχοποιήσει -λόγω και των προοπτικών ανάπτυξης-, την περιοχή της Χειμμάρας, έχει εξαπολύσει μια πρωτοφανή επιχείρηση υφαρπαγής περιουσιών που ανήκουν στην ελληνική μειονότητα, θέλοντας έτσι να συρρικνώσει την ιστορική ελληνική παρουσία στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μπουσάτι, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, παρουσία μάλιστα του Ν. Κοτζιά, απροκάλυπτα συνέδεσε την αναγνωρισμένη από διεθνείς συνθήκες ελληνική εθνική μειονότητα με τους αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα, μια αναφορά που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, καθώς ανοίγει παράθυρο για τη διεκδίκηση μειονοτικών δικαιωμάτων σε οικονομικούς μετανάστες, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει το καθεστώς προστασίας και δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Είναι ενδεικτικό της αλβανικής στάσης ότι ακόμη και αυτό το ιερό δικαίωμα κάθε κράτους να τιμήσει τους νεκρούς στρατιώτες του δεν γίνεται σεβαστό από τα Τίρανα. Ο κ. Μπουσάτι παρέπεμψε στο μέλλον το θέμα της εφαρμογής της παλιότερης συμφωνίας για την κατασκευή των δύο στρατιωτικών νεκροταφείων για τους έλληνες πεσόντες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ικανοποιώντας ουσιαστικά την απαίτηση του κόμματος των Τσάμηδων, που ζητούν συσχέτιση της συμφωνίας αυτής με την άρση του εμπολέμου και την ανέγερση μνημείου στην Ελλάδα για τη… «σφαγή των Τσάμηδων».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ, σε μια μάλλον συγκεχυμένη αντίδραση, πρότεινε -με πρωτοβουλία του Ν. Κοτζιά- την εξέταση όλων των θεμάτων υπό μορφή πακέτου, μια επιλογή που ακούγεται αρκετά επικίνδυνη, καθώς είναι προφανές ότι καμιά σοβαρή χώρα δεν θα δεχόταν να διαπραγματευτεί την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της (όπως είναι, π.χ., οι έρευνες στο Ιόνιο, οι οποίες εξάλλου, έκτος μιας μικρής περιοχής βορείως της Κέρκυρας, δεν εξαρτώνται από την οριοθέτηση με την Αλβανία), αποδεχομένη να ανοίξει μια πραγματική πληγή με την αποδοχή ουσιαστικά ζητήματος Τσάμηδων και άτυπη αναγνώριση μειονοτικών δικαιωμάτων στους αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα.

Όμως η επίθεση συνεχίζεται και σε άλλα μέτωπα.

Η υπουργός Πολιτισμού Μιρέλα Κουμπάρο, παρά το γεγονός ότι τροποποίησε τον νόμο ο οποίος προέβλεπε ότι μνημεία θα μπορούσαν να νοικιαστούν και για εμπορική χρήση, διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιστραφούν στην αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας ναοί που είναι πολιτιστικά μνημεία. Η κ. Κουμπάρο αντιθέτως δήλωσε ότι η Εκκλησία θα πρέπει να συμβάλει με τα χρήματα που διαθέτει στην προσπάθεια που κάνει το κράτος για τη συντήρηση και αποκατάσταση ναών. Χωρίς να το κρύψει, δε, παραδέχτηκε ότι ο στόχος αυτής της αποκατάστασης των ναών είναι η αξιοποίησή τους, καθώς είναι «ιδανικοί χώροι για κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, όπως συναυλίες, εκθέσεις, συνέδρια κ.λπ.»!

Ιδιαίτερα σοβαρή όμως είναι και η νέα επίθεση που δέχεται η ελληνική παρουσία στη Χειμμάρα.

Έτσι μαθαίνουμε από τους Χειμμαριώτες ότι η κυβέρνηση της Αλβανίας ξεκίνησε τη διαδικασία ακύρωσης των τίτλων ιδιοκτησίας 123 οικογενειών στις Δρυμάδες της Χειμμάρας, τίτλους που είχαν εκδοθεί πριν από 22 χρόνια, το 1994, με τον αλβανικό νόμο 7501.

Με μια ανακοίνωση στο καφενείο στις Δρυμάδες, η Επιτροπή Ελέγχου Τίτλων Ιδιοκτησίας, που έχει συσταθεί από το γραφείο του αλβανού πρωθυπουργού, γνωστοποίησε ότι υπάρχουν… παρατυπίες σε 123 τίτλους ιδιοκτησίας που εκδοθήκαν το… 1994 και έτσι το δημαρχείο Χειμμάρας θα ακυρώσει τους τίτλους…

Το σύνθημα το είχε δώσει ο ίδιος ο κ. Ράμα, ο οποίος, στις αρχές Απριλίου, επισκεπτόμενος το χωριό Βουνό της Χειμμάρας, είχε προαναγγέλλει ότι έχουν εντοπιστεί «παράνομοι τίτλοι για 11.000 στρέμματα».

Όπως καταγγέλλουν οι Χειμμαριώτες, στον πρώτο κατάλογο που θυροκολλήθηκε στις Δρυμάδες όλοι οι τίτλοι που κηρύσσονται άκυροι αφορούν ελληνικές οικογένειες, που αποτελούν τον μισό πληθυσμό του παλιού χωριού των Δρυμάδων.

Μετά την ακύρωση των τίτλων ιδιοκτησίας, τα κτήματα αυτά επιστρέφουν στο κράτος, το οποίο μπορεί είτε να τα παραχωρήσει στο ταμείο ελεύθερων κτημάτων, τα οποία θα δοθούν σε αλβανούς υπηκόους των οποίων οι περιουσίες (στα Τίρανα ή αλλού) είχαν κατασχεθεί από το κομουνιστικό καθεστώς, είτε να τα παραχωρήσει σε αλβανούς επενδυτές έναντι 1 ευρώ, με βάση τον νόμο για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Είναι προφανές ότι και στις δύο περιπτώσεις επιχειρείται μια απροκάλυπτη προσπάθεια αφελληνισμού της περιοχής, καθώς οδηγεί στην εγκατάλειψή της από έλληνες μειονοτικούς, που χάνουν την περιουσία τους, με ταυτόχρονη άφιξη Αλβανών για μόνιμη εγκατάσταση είτε στις περιουσίες που θα τους δοθούν ως αποζημίωση από το κράτος είτε για να εργαστούν σε αλβανικές επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στις δημευμένες ελληνικές περιουσίες.

Απέναντι σε αυτή τη νέα επιχείρηση διωγμού του Ελληνισμού της Αλβανίας, έκτος της -μάλλον συμβολικού χαρακτήρα- επίσκεψης του πρέσβη στα Τίρανα Λ. Ροκανά στη Χειμμάρα, υπήρξε σιωπή από την Αθήνα…
Κωνσταντίνος Τσάκαλος

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s