Όλο ζητάνε οι Τούρκοι και στο τέλος θα πάρουν τ’αρ@@δ@α μας

625_82F17DD7-4338-4374-64DE-A5F1B490F048

Τις παραμονές της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν και υπό το βάρος της καθημερινής «πρόβας πολέμου» στο Αιγαίο, η Άγκυρα σπεύδει να θέσει και συνολικό θέμα «τουρκικής» μειονότητας στην Θράκη, υιοθετώντας όλο το πλαίσιο των αξιώσεων των ακραίων εκφραστών του τουρκισμού στην περιοχή.

Η προκλητική δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Τανσού Μπιλγκιτς -που συνιστά απάντηση στις δηλώσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλου, κατά την συμμετοχή του στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Θράκης, άλλα και του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ- καλεί την Ελλάδα πριν απευθυνθεί στην μειονότητα ζητώντας την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της, να σταματήσει να αγνοεί τις δικές της.

Ο κ. Μπιλγκίτς δηλώνει ότι δεν συμμερίζεται την «αισιόδοξη προσέγγιση» που προβάλλουν Έλληνες αξιωματούχοι καθώς, όπως λέει, «απέχουν πολύ από την παρούσα κατάσταση της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, η οποία επιθυμεί να απολαμβάνει των μειονοτικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα και να χαίρει ισότιμης μεταχείρισης».

Στην δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ σπεύδει να καταγράψει και την λίστα των απαιτήσεων της «τουρκικής μειονότητας»:

– σεβασμός της εθνικής ταυτότητας της μειονότητας

– εφαρμογή αποφάσεων του ΕΔΑΔ για τις ΜΚΟ στις οποίες έχει απαγορευθεί η χρήση της λέξης «τούρκικος» στις ονομασίες τους

– ικανοποίηση των αιτημάτων για άνοιγμα των μειονοτικών νηπιαγωγείων και μειονοτικών σχολείων

– αναγνώριση των μουφτήδων που εκλέγει η μειονότητα

– αποφυγή παρεμβάσεων στις θρησκευτικές ελευθερίες

– διασφάλιση πλήρους κατοχής επί των περιουσιακών στοιχείων των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων και της διοίκησης τους

– απόδοση της ιθαγένειας στα μέλη της μειονότητας που τους έχει αφαιρεθεί βάσει του άρθρου 19 του Κώδικα Ιθαγένειας(που έχει πλέον καταργηθεί).

Το τούρκικο ΥΠΕΞ με την απαράδεκτη αυτή παρέμβασή του στα θέματα της μειονότητας επισημαίνει ότι η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά τα ζητήματα αυτά και προσδοκά να εφαρμοσθούν από τις Ελληνικές Αρχές όλες οι ρυθμίσεις «είτε στο πλαίσιο των διμερών και διεθνών συμφωνιών, είτε στο πλαίσιο των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε τα μέλη της μειονότητας να απολαμβάνουν όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Η Τουρκική δήλωση με τρόπο που ακούγεται περισσότερο σαν προειδοποίηση, καταλήγει με την επισήμανση ότι η ικανοποίηση των αξιώσεων αυτών «θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις».

Π. Καμμένος: H συνθήκη της Λοζάνης είναι ξεκάθαρη

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, τοποθετήθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Καμμένος, με σαφή τρόπο: η συνθήκη της Λοζάνης είναι ξεκάθαρη. Στη Θράκη υπάρχει θρησκευτική μειονότητα και δεν υπάρχει θέμα ανατροπής της Συνθήκης από κάποιο, «γραφειοκράτη», τόνισε.

limperal

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s