12 ΙΟΥΝΙΟΥ 1958.Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΚΟΝΤΕΜΕΝΙΩΤΩΝ.ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΟΥΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΜΕ ΑΓΓΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ.

2764632
ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ των σχέσεων Ελλήνων και Τούρκων στην Κύπρο, το γεγονός που καθόρισε, εντονότερα και φρικτότερα παντός άλλου, το αιματηρό μίσος, ήταν η σφαγή των Κοντεμενιωτών στο Κιόνελι, 12η Ιουνίου 1958.

Η ΣΦΑΓΗ στο Κιόνελι, μετά ακριβώς από τη βόμβα – προβοκάτσια που τοποθέτησαν οι κτηνάνθρωποι του Ντενκτάς στο τουρκικό γραφείο Τύπου στη Λευκωσία (και την απέδωσαν στην ΕΟΚΑ), υπήρξε προσχεδιασμένο «επίτευγμα» των Εγγλέζων αποικιοκρατών και των κεμαλο-φασιστών συνεργατών τους, της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ του Ντενκτάς και του Γραφείου Ειδικού Πολέμου της Άγκυρας.
Ήταν το «ποιοτικό άλμα» στην επιστράτευση, από τους Εγγλέζους, της τουρκικής μειονότητας, εναντίον του αντιαποικιακού αγώνα που διεξήγαγε με την ΕΟΚΑ ο κυπριακός λαός.
Οι Εγγλέζοι συνέλαβαν αναίτια 28 αθώους και άοπλους Κοντεμενιώτες και τους παρέδωσαν επί σφαγήν σε προσυνεννοημένους επί τούτου ενεδρεύοντες Τούρκους ενόπλους στο τ/κ χωριό Κιόνελι.
Οκτώ Κοντεμενιώτες ηλικίας 17-34 ετών κατακρεουργήθηκαν κατά τον κτηνωδέστερο τρόπο.
Από τους διαφυγόντες, οι εννέα άγρια κακοποιημένοι.
ΤΟ ΑΓΡΙΩΣ χυμένο αίμα αθώων Ελλήνων, παρήγαγε εκείνο που επιδίωξαν και σχεδίασαν το Λονδίνο και η Άγκυρα: Το αιματηρό μίσος. Αναγκαίο προαπαιτούμενο για κάθε επόμενη φάση των «διακοινοτικών ταραχών».
Για τη μετατροπή του Κυπριακού, από ζητήματος αντιαποικιακού αγώνα και αυτοδιάθεσης του κυπριακού λαού, σε «διακοινοτικό πρόβλημα» ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης.
Προς εφαρμογή και δόξα του βρετανικού «διαίρει και βασίλευε». Εκ του οποίου το «βασίλευε» επετεύχθη το επόμενο έτος με τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, επετεύχθη με την τουρκανταρσία του 1963-64 και μεγαλούργησε με (και από) την εισβολή του Αττίλα το 1974 και την έκτοτε συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή: Διαιωνιζομένης της βρετανικής επικυριαρχίας στην Κύπρο, μέσω των βάσεων Επισκοπής και Δεκέλειας.
ΟΛΕΣ οι γενιές των Κυπρίων από το 1958 και εντεύθεν, βιώνουν και υποφέρουν τις φρικτές και φρικτότερες συνέπειες εκείνης της σφαγής του Κιόνελι.
Εκεί η αγγλο-τουρκική ανθελληνική συμμαχία ήρξατο χειρών αδίκων, σε όργιο πρωτοφανούς αγριότητας.
Χειρών βουτηγμένων στο αίμα αθώων, αόπλων, αιχμαλώτων των Εγγλέζων και κατακρεουργηθέντων υπό των Τούρκων ανάνδρων μακελάρηδων.

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ
«ΣΗΜΕΡΙΝΗ» «EΙΡΗΣΘΩ»

2674713_orig

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.
από alithia.com.cy

Πέμπτη 12 Ιουνίου 1958. Την ημέρα εκείνη διαπράχθηκε ένα από τα φρικιαστικότερα εγκλήματα στο μικρό νησί μας. Ένα έγκλημα που διαπράχθηκε από την αγγλο-τουρκική συμμαχία και με θύματα οκτώ Κοντεμενιώτες που σφαγιάστηκαν σαν αρνιά από τους Τουρκοκύπριους του Κιόνελι. Ήταν τεταμένη η περίοδος εκείνη.
Η Αγγλία βλέποντας, λόγω του αντιαποικιακού αγώνα της ΕΟΚΑ, να χάνει την κυριαρχία του νησιού, είχε αγριέψει και συμμαχώντας με τους Τουρκοκύπριους προσπαθούσε απεγνωσμένα να διατηρήσει τα «κεκτημένα» της.
«ΤΡΕΞΤΕ…». Το μήνυμα έφτασε στον Κοντεμένο γύρω στο μεσημέρι: «Τρέξτε και βοηθήστε τους κατοίκους της Σκυλούρας, σφαγιάζονται από τους Τούρκους». Η Σκυλούρα, που ήταν μικτό χωριό, είναι μερικά χιλιόμετρα από τον Κοντεμένο και με το άκουσμα του μηνύματος οι Κοντεμενιώτες δεν δίστασαν.
Αρκετοί από αυτούς, κάπου 40 άτομα κυρίως νέοι, άρπαξαν ότι βρήκαν μπροστά τους, ξύλα, σίδερα κλπ, μπήκαν στα αυτοκίνητα και ξεκίνησαν για τη Σκυλούρα.
Πριν όμως φτάσουν στο χωριό, συνελήφθησαν από αγγλικές δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες αφού τους είπαν πως δεν συμβαίνει τίποτε εις βάρος των Ελληνοκυπρίων της Σκυλούρας, τους οδήγησαν στον αστυνομικό σταθμό Αγ. Δομετίου για ανάκριση.
Στη συνέχεια και αντί να τους αφήσουν να επιστρέψουν στο χωριό τους, με τη συνοδεία αγγλικού στρατού τους οδήγησαν στον Κοντεμένο μέσω του τουρκοκυπριακού χωριού Κιόνελι.
Η ΣΦΑΓΗ.Φτάνοντας στο χωριό Κιόνελι, έγινε η μεγάλη σφαγή. Μέσα στα χωράφια είχαν κρυφτεί 200 ειδοποιημένοι από τους Άγγλους αιμοβόροι Τουρκοκύπριοι οπλισμένοι άλλοι με όπλα και άλλοι με χασαπομάχαιρα και περίμεναν. Και με το που έφτασαν τα αυτοκίνητα με τους Κοντεμενιώτες, πετάχτηκαν πάνω και άρχισαν να πυροβολούν και να σφάζουν.
Πανικόβλητοι και ανυπεράσπιστοι οι Κοντεμενιώτες άρχισαν να τρέχουν μέσα στα χωράφια για να διαφύγουν. Άλλοι τα κατάφεραν, άλλοι όχι. Οκτώ νέοι Κοντεμενιώτες σφάχτηκαν και αποκεφαλίστηκαν σαν αρνιά… Και οι Άγγλοι δεν έκαναν καμιά κίνηση για να αποτρέψουν το φρικιαστικό αυτό έγκλημα.
Παρακολουθούσαν απαθείς… Κάτι που αποδεικνύει πως το μήνυμα «Τρέξτε και βοηθήστε τους κατοίκους της Σκυλούρας, σφαγιάζονται από τους Τούρκους», ήταν προμελετημένο για να επιτύχει αυτή η αιμοβόρα σφαγή.
Άλλωστε ήταν η εποχή που σηματοδότησε την έμπρακτη συνεργασία των Τουρκοκυπρίων εξτρεμιστών με την αγγλική αποικιακή κυβέρνηση, με στόχο να καταπνίξουν τον αγώνα του κυπριακού λαού για απελευθέρωση.
Χρησιμοποίησε η Αγγλία την τουρκική βαρβαρότητα για να πετύχει το σκοπό της, αλλά δεν τα κατάφερε. Δύο χρόνια μετά, ανακηρύχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία.
Η ενοχή της τότε αγγλικής κυβέρνησης στη σφαγή των οκτώ Κοντεμενιωτών είναι αδιαμφισβήτητη. Απόδειξη πως μετά τη δίκη παρωδία που ακολούθησε κανένας δεν καταδικάστηκε παρά τις αδιάσειστες μαρτυρίες που είχαν δοθεί.
ΟΙ ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΕΣ. Οι οκτώ Κοντεμενιώτες που κατακρεουργήθηκαν από τους Τουρκοκύπριους εξτρεμιστές του Κιόνελι είναι:

1. Χριστόδουλος Σταύρου, 34 χρόνων
2. Πέτρος Σταύρου, 21 χρόνων
3. Ιωάννης Σταύρου, 31 χρόνων
4. Γεώργιος Σταύρου, 17 χρόνων
5. Χαράλαμπος Σταύρου, 34 χρόνων
6. Ευριπίδης Κυριάκου, 24 χρόνων
7. Κώστας Μουρρή, 34 χρόνων
8. Σωτήρης Χατζηβασίλη, 17 χρόνων

6843173

 

Advertisements

One thought on “12 ΙΟΥΝΙΟΥ 1958.Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΚΟΝΤΕΜΕΝΙΩΤΩΝ.ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΟΥΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΜΕ ΑΓΓΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s