Νέα πρόκληση από την Άγκυρα – Διεκδικεί αρμοδιότητες SAR μεταξύ Ικαρίας και Σάμου

x625_D4276B53-1707-DE65-F558-DFCCDDF4920B.jpeg.pagespeed.ic.HokFqyJnmS

Με μια ακόμη πρόκληση η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει  κυριαρχικά δικαιώματα και  αρμοδιότητες της Ελλάδας στο Αιγαίο, καθώς διεκδίκησε την διεξαγωγή Έρευνας και Διάσωσης βόρεια της Ικαρίας εντός του ελληνικού Εναέριου χώρου και στην συνέχεια απαίτησε να αναλάβει την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ της Ικαρίας και της Σάμου.

Η Τουρκία μονομερώς το βράδυ της Πέμπτης (22.30) με την ΝΟΤΑΜ Α2966/16 ανακοίνωσε ότι θα κάνει επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης  σε  θαλάσσια  περιοχή βορειοδυτικά του Καρλοβασίου  και μάλιστα αναφέροντας ότι η Ελλάδα …δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για έκδοση ΝΟΤΑΜ  προς τα ιπτάμενα μέσα ώστε να καλυφθεί η περιοχή αυτή στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και ανήγγειλε ότι αναλαμβάνει η ίδια όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια της Αεροπλοΐας, απαγορεύοντας την πάτσι κάθε άλλου μέσου πέραν των τουρκικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων που συμμετέχουν στην επιχείρηση. Η περιοχή στην οποία μονομερώς η Τουρκία αποφάσισε να αναλάβει τον έλεγχο της αεροπλοΐας, εκτείνεται εντός του Ελληνικού Εναέριου χώρου, τον όποιο έτσι αμφισβήτησε και εμπράκτως η Άγκυρα.

Η Αθήνα με την ΝΟΤΑΜ A1473/16 που εκδόθηκε στις 11.40 το πρωί  της επομένης (Παρασκευή 8 Ιουλίου) ανήγγελλε την έναρξη επιχείρηση SAR μέχρι την 11 Ιουλίου στην περιοχή μεταξύ Ικαρίας και Σάμου σε ακτίνα 14 ν.μ.  εντός του FIR Αθηνών καθώς όπως αναφέρεται άνθρωποι βρίσκονταν στην θάλασσα. Οι ελληνικές αρχές ζητούν από όλους, λόγω του υψηλού ρίσκου  για την εναέρια κυκλοφορία, να επικοινωνούν με το κέντρο του Πειραιά (Piraeus JRCC) πριν εισέλθουν σε αυτή την περιοχή.

Η Τουρκία  μισή ώρα αργότερα στις 12.13’  απαντά με δυο δικές της ΝΟΤΑΜ με τις οποίες ουσιαστικά αμφισβητεί το δικαίωμα και την αρμοδιότητα της Ελλάδας για Έρευνα και Διάσωση σε περιοχή μάλιστα που όχι μόνο δεν βράχια κοντά στις ακτές της, άλλα αντιθέτως βρίσκεται μεταξύ δυο ελληνικών νησιών. Με την αμφισβήτηση αυτή η Τουρκία πρακτικά διεκδικεί αναρμοδιότητες σε περιοχή που αποκόπτει  την ενότητα του ελληνικού χώρο, καθώς επιχειρεί  να παρεμβάλει ζώνη τουρκικής αρμοδιότητας μεταξύ των ελληνικών νησιών.

Με τις δυο ΝΟΤΑΜ Α2967/16 και την Α/2968/16  η Τουρκία  δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τον καθορισμό των ορίων του FIR ως  οριοθέτηση   συνόρων, άλλα η συγκεκριμένη γραμμή είναι θεωρητική και υπηρετεί απλώς και μόνο τις ανάγκες της αεροπλοΐας και συνεπώς οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό το τμήμα του FIR είναι πλασματική και η οποιαδήποτε χρήση είναι περιορισμένη στις ανάγκες  της Αεροπλοΐας. Επίσης η Τουρκία δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τον καθορισμό της περιοχής Έρευνας και Διάσωσης (Search and Rescue Region) με σημείο αναφοράς το FIR Αθηνών.

Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι η περιοχή στην οποία αναφέρεται η ελληνική ΝΟΤΑΜ   βρίσκεται εντός της Τουρκικής περιοχής SAR επικαλούμενη την μονομερή καταχώρηση στον ΙΜΟ και την συμπερίληψη στο  εγχειρίδιο του ΙΜΟ ( IMO’S Global SAR Plan). Η Τουρκία μάλιστα ζήτησε «όλες οι δραστηριότητες για Έρευνα και Διάσωση στην συγκεκριμένη περιοχή που είναι εντός της περιοχής ευθύνης της, να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές»

Η Αθήνα  επανήλθε  και με τις ΝΟΤΑΜ Α1474/16  χαρακτήρισε άκυρες τις τουρκικές ΝΟΤΑΜ δηλώνοντας ότι για τις δραστηριότητες Έρευνας και Διάσωσης  εντός του FIR Αθηνών η μονή αρμόδια αρχή είναι για την έκδοση ΝΟΤΑΜ σύμφωνα με τις προβλέψεις του ICAO είναι η ΥΠΑ και η μόνη αρχή για  προσφορά Υπηρεσιών SAR  σύμφωνα  με τις συστάσεις του ΙΜΟ είναι το Κέντρο του Πειραιά, ενώ επισημαίνει ότι  μέρος της περιοχής στην οποία αναφέρεται η αρχική τουρκική ΝΟΤΑΜ εκτείνεται εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, όπου η Ελλάδα  «ασκεί την κυριαρχία της  σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και έχει το  αποκλειστικό δικαίωμα να παρέχει υπηρεσίες Έρευνας και Διάσωσης».

liberal

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s